Mayıs 28, 2010

Aldatma: Mitler ve Doğrular




Yaygın inanışımızın aksine aldatma toplumda daha fazla yaşanıyor. Aldatma ile ilgili pek çok yanlış anlama ve mit bulunuyor.

Mit: Bir aldatma evliliği kaçınılmaz bir şekilde yıkar.
Doğru: Pek çok evlilik aldatma sonrası da devam edebilmektedir.

Mit: Aldatma hayvanlar aleminde bile çok az görülür
Doğru: Dünyadaki memelilerin sadece 4000 türü tek eşlilik içim programlanmıştır. Hayvanlar aleminde yaygın olarak vardır.

Mit: Aldatma,çok nadirdir ve bizde ve bütün toplumlarda anormal bir şeydir.
Doğru: Aldatmanın varlığı neredeyse bütün toplumlarda antropologlar ve arkeologlar tarafından kayıt edilmiştir.

Mit: Toplum bütünüyle tekeşliliği ve sadakati destekler.
Doğru: Toplum tek eşlilik ve sadakat için bir destek veriyor ama aslında aldatmayı da bir şekilde destekliyor diye düşünülebilir. İnsanların devamlı maruz kaldıkları haberler, aktör ve aktrislerin yaşamları, reklamlar, filmler ve hatta literatür sadakati çok destekliyormuş gibi görünmüyor.

Mit:
Erkekler her türlü aldatmayı başlatandır...
Doğru: Şu anda özellikle batıda aldatma erkekler için nasıl bir risk oluşturuyor ise kadınlar içinde aynı riski oluşturmaktadır. Kadınların ekonomik ve fiziksel olarak erkeklere bağımlı olma durumlarının çok azalmış olması da bu durumu tetiklemektedir.

Mit:
Bir aldatma olduğunda evliliklerde daima ciddi sorunlar çıkar.
Doğru: Araştırmalar aldatma yaşayan bazı kişilerin sonrasında evliliğinde yüksek düzeyde tatmin yaşadığını göstermektedir. Bir araştırmaya göre aldatma yaşayan pek çok kadın ve erkek sonrasında evlilikleri ile ilgili mutlu olduklarını rapor etmişlerdir. Bazı gizli aldatma yaşayanların da evlilik ve cinsel yaşamlarının iyileştiği görülmüştür.

Mit:
Eğer evde cinsel yaşam yoksa bu aldatmanın bir işaretidir.
Doğru: Aldatan kişilerin pek çoğu aldatma yaşadıkları sıralarda eşleri ile olan cinsel yaşantılarının arttığını belirtmektedir.

Mit: Aldatma daima kötü bir evlilik ya da fazla kısıtlayıcı bir eş ile meydana gelir.
Doğru: Aldatmanın pek çok nedeni ve buna göre pek çok aldatma çeşidi bulunmaktadır. Her aldatmaya farklı yaklaşılmalı ve farklı cevap verilmelidir.Bkz;http://ciftterapisi.blogspot.com/2010/05/butun-aldatmalar-esit-mi-aldatma.html

Mit: Evlilik dışı ilişki konusunda çiftler hiç bir şekilde uzlaşamaz.
Doğru: 1970 lerde popüler olan, evlilik dışı ilişkiye açık ve “açık evlilik” olarak tanımlanan evlilik şekli halen bazı yerlerde devam etmektedir. Bu açık evliliklerde evli kişiler evlilik dışı ilişkileri için birbirleri ile uzlaşma halindedirler.

Mit: AIDS ve cinsel yolla bulaşabilecek diğer rahatsızlık ihtimalleri aldatma sıklığını düşürmektedir.
Doğru: İstatistikler bunu desteklememektedir. Birden fazla ilişkisi olan kişiler genellikle partnerleri ile güvenli cinsellik yaşamakta olduklarını ve böyle bir risk taşımadıklarını düşünmektedirler.


Yazan: Uzm. Psk. Özge Altan Aytun

Kaynaklar
- Ofer Zur, Ph.D.http://www.zurinstitute.com/blogs/index.php?blogid=3


Paylaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.