Mart 23, 2010
İlişki ve Çift Terapisi
İlişkilerinde yaşadıkları problemlerle başa çıkmakta zorlanan ve ilişkilerini geliştirmek isteyen çiftler evlilik ya da çift terapisine baş vurabilirler. Çift terapileri genel olarak bütüncül bir yaklaşım sergiler ve odağı ilişkideki bireyler değil çiftin kendisidir. İlişki ya da çift terapistleri ilişki ve evlilik terapisi konusunda eğitim almış kişilerdir. ABD’de ilişki alanında çalışan uzmanlar çift ve ilişki terapisi konusunda lisans eğitimini tamamlamış sertifikalı uzmanlardır. Ülkemizde henüz çift terapisi konusunda bir uzmanlık derecesi bulunmamakta, klinik psikologlar ile çift ve ilişki terapisi konusunda eğitim almış olan psikologlar ve psikiyatristler çift terapisi alanında çalışmaktadırlar.
Çift terapisinde “danışan” ilişkiniz gibi görünse de terapi siz, eşiniz ve terapistin ortak çalışması ile yürütülmektedir. Çift terapisti aynı zamanda ilişkideki duygularınız ve deneyimleriniz ile ilgilenir. Siz, eşiniz ve terapist, ilişkinizi etkileyen içsel ve dışsal deneyimlerin dışında ilişkideki döngülerinizi ve tıkanma noktalarını görme fırsatı bulabilirsiniz. Çift terapisti ilişkiniz ile ilgili ayrıntıları keşfetmeniz için size yardımcı olur ve ilişkinizin daha iyi gitmesi için gerekli olan iletişim şekilleri, roller ve modellerini öğrenmeniz ve uygulamanız için sizi destekler.
Stratejik, Bilişsel Davranışçı, Davranışçı, Psikoanalitik, Duygu Odaklı, İmago gibi pek çok ekolde çift terapisi uygulanmaktadır. Bu teorik yaklaşımların yanı sıra, çiftin ilişkisinde olumlu değişiklikler yaşaması için eşlerin kullandığı iletişim stilleri de terapide keşfedilir. İyi bir ilişki problemsiz değildir, problemleri ile uğraşan ve sıkıntıları göz ardı etmeyen ilişkidir. Dolayısıyla iletişim de ilişki için önemli bir rol oynar. Eğer çiftler çatışmalarını nasıl olumlu bir şekilde idare edeceklerini bilmiyorlarsa ilişkideki sıkıntıları çözmek, yeniden yapılandırmak ya da tamir etmek neredeyse imkansızdır.
30 yılı aşkın süredir çiftler, evlilikler ve ilişkiler üzerine veri toplayan John Gottman, ilişkide mutsuzluğun ve ayrılmanın en büyük nedeni olarak bir çatışmanın ardından gerekli onarma çalışmasının yapılamamasını neden olarak göstermektedir. Çift terapistleri, bir ilişkiyi geliştirmenin, eski ve yeni sorunları çözmenin ilk adımının çiftlere duygularını nasıl yöneteceklerini, sakin kalmayı, sağlıklı iletişim becerileri kullanmayı öğretmek olduğunu bilirler. Bunu fark eden ve uygulamaya geçiren çiftlerin kendilerini ilişkileri ile ilgili olumlu ve birbirlerine daha yakın hissetmeleri yıllar sürmeyecektir.
Çift terapisine düzenli olarak devam eden pek çok çiftin ilişkilerini kurtarmak ve geliştirmek anlamında fayda sağladığı pek çok bilimsel araştırmada da kanıtlanmıştır. Terapilerin sıklığı, çift terapistinin çalışma düzenine, ekolüne, terapinin hedeflerine, grup ya da çift terapisi olmasına göre değişmektedir. Çift terapistleri, özel danışmanlık merkezlerinde, üniversitelerdeki danışmanlık birimlerinde, hastanelerde ve diğer sağlık kurumlarında hizmet verebilirler.
Terapiye katılım..
Çift terapisine başvuran çiftlerin profiline bakıldığında çift terapisine en çok ve en az başvuran çiftlerin bazı özellikleri ile birbirlerinden ayrıldıkları görülmektedir;
Çift Terapisine En Çok Başvuranlar
•Genç Çiftler
•Hala birbirini sevdiğini söyleyen çiftler
•İlişkilerini kurtarmak istediklerini belirten çiftler
•Terapiye ve değişime açık olan çiftler
Çift Terapisine En Az Başvuranlar
•Yardım almak için çok uzun süre beklemiş olan çiftler
•Problemlerinin kendine özgü olduğunu ve başka çiftlere benzemediğini düşünen çiftler
•Evliliklerini korumak için önerilere ve değişime kapalı olan çiftler
Referanslar
Gottman, J. (1994). What Predicts Divorce? The Relationship Between Marital Process and Marital Outcomes. Lawrence Erlbaum Associates.
Jacobson, N. S., Gurman, A. S. (Eds.). (1995). Clinical Handbook of Couple Therapy, Second Edition . New York-London: Guilford Press.
Paylaş
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.